God indisk restaurant – Hvad servere de?

Hvis man godt kunne tænke sig at prøve en god indisk restaurant, så kan det være interessant at vide, hvad der bliver serveret. Det kan være svært et gennemskue et menukort, hvis det er fyldt med retter, som man aldrig, eller i hvert fald sjældent, har hørt om. En typisk god indisk restaurant plejer dog som regel, at servere de efterhånden verdenskendte retter, som butter chicken og chicken tikka masal. Men der er selvfølelig også mindre kendte retter, såsom dahl, aloo gobhi og biryani. En god ting ved at spise på en god indisk restaurant er, at ligegyldig om man er til kyllinge-, lamme- eller vegetarretter mm., så kan man få det. Det skal dog nævnes, at oksekød typisk ikke findes i indiske retter, da koen er hellig i Indien og derfor ikke må spises.

Nord- og sydindiske køkken

Der kan være en væsentlig forskel på en god indisk restaurant, afhængigt af om der bliver serveret nord- eller sydindiske retter. Det kan derfor godt betale sig, at undersøge hvilken type køkken man er til, inden man går på jagt efter en god indisk restaurant.

I det nordindiske køkken får man meget brød og mange karry retter på gode indiske restauranter. Mange af de retter, som man kender i vesten – eksempelvis naan og samosas – er fra Nordindien. Den mest brugte krydderi er garam masala og meget af maden er syrlig, hvor man især bruger tørret mango pulver. Normalt vis slutter man et måltid i det nordlige med en varm drik, som typisk er chai te.

I det sydindiske køkken er mange af retterne med ris og linser på gode indiske restauranter. De mest populære retter er dosa (pandekage), idli (kage) og saaru/rasam (suppe). Typisk bruger man sambar pulver som krydderi til at gøre retten spicy og tamarind til det syrlige. Ligesom i det nordlige afslutter man middagen med en varm drik, dog ikke med chai, men med en speciel type kaffe lavet af cikorie.

Varieret køkken

Da Indien er et meget stort land, så er det selvfølgelig meget bredt at opdele landet i nord og syd. Man kan også se forskelle på, om det fra de østlige eller vestlige dele af landet. Det er altså et land, med en meget varieret madkultur, så der kan være stor forskel på hvad en god indisk restaurant servere. Det skal dog siges, at de fleste gode indiske restauranter, prøver at tilpasse sig til den vestlige smag, så der er derfor mange retter der går igen.